Remont kuchni w Szpitalu Powiatowym w Bochni obejmuje także wymianę sprzętu do przygotowywania posiłków. Do kuchni trafią dwa nowoczesne piece konwekcyjno-parowe. A to oznacza, że zdecydowanie poprawi się jakość serwowanych posiłków.
O zaletach przygotowywania posiłków w takich piecach mówił podczas spotkania w szpitalu -Dawid Domin, doradca kulinarny, ale też praktykujący kucharz.
– Możemy w ten sposób przygotować zdrowe posiłki z zachowaniem ich stuprocentowych wartości odżywczych. Co ciekawe w takim piecu jednocześnie przygotowujemy kilka potraw – zapewniał Dawid Domin.
Podczas prezentacji serwował polędwicę z mintaja przygotowywaną na parze, kaszę gryczaną prażoną i gotowaną. Był też bukiet warzyw, pulpeciki z indyka z kukurydzą, polędwiczki z kurczaka ze szczypiorkiem, filet z indyka z żurawiną przygotowywany na parze.
W piecu konwekcyjno-parowym można przygotowywać także jajka na twardo gotowane bez wody.
-Kuchnia w bocheńskim szpitalu przygotowuje codziennie około 200 obiadów, bardzo mi zależy, aby to były wartościowe i zdrowe posiłki, stad decyzja o zakupie nowego sprzętu – mówi Jarosław Kycia, dyrektor Szpitala Powiatowego w Bochni.
Pomysł wpierają przedstawiciele starostwa powiatowego.
– To co jemy ma duży wpływ na nasze zdrowie, posiłki przygotowywane w taki sposób będą miały więc bezpośrednie przełożenie na proces leczenia pacjentów – dodaje Adam Korta, starosta powiatu bocheńskiego.